Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχεδόν 2 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο σχετίζονται με υπερβολική κατανάλωση νατρίου (αλατιού). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά λιγότερο από 2 g νατρίου (δηλ. λιγότερο από 5 g αλατιού) την ημέρα από όλες τις διαιτητικές πηγές, για τα άτομα άνω των 16 ετών. Σύμφωνα με τη μελέτη Global Burden of Disease, οι κυριότεροι παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία του Έλληνα είναι το κάπνισμα στην πρώτη θέση και η αυξημένη αρτηριακή πίεση στη δεύτερη.
Η μεγαλύτερη πρόσληψη αλατιού προέρχεται από τα συσκευασμένα τρόφιμα και όχι από το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό μας.
Και όταν μιλάμε για αλάτι εννοούμε όλα τα διαφορετικά είδη , είτε είναι το θαλασσινό , είτε είναι το αλάτι Ιμαλαίων, είτε το Περσίας είτε οποιαδήποτε άλλο αλάτι.
Μαζί μας σε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον επεισόδιο ο Γεώργιος Μαράκης, PhD Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, Αναπλ. Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής και Προδιαγραφών στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για Δράσεις Μείωσης Αλατιού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (European Salt Action Network – World Health Organization)
Καλή μας ακρόαση!!
Meet your hosts:
Γκιώνης Νίκος
Host
Λεωνή Λειβαδίτη
Host